Leggyakoribb kérdések

Kert

Töltse fel az üzemanyagtartályt ólommentes benzinnel. Az olajtartályba öntsön 600 mililitert a fűnyíróknak megfelelő, négyütemű motorok számára előlátott olajból. A Villager az Oregon olajokat javasolja. Az olajszintet rendszeresen kell ellenőrizni.

Az új fűnyírók esetében az első olajcserének 5 munkaóra után kell megtörténnie, minden következő olajcserét 50 munkaóránként kell elvégezni. Az olajcserét a meghatalmazott szervízben kell elvégezni.

A Briggs & Strattion motorral rendelkező fűnyírókhoz az Oregon 77-301 gyertya használatát javasoljuk, az OHV motorral rendelkező fűnyírókhoz pedig az Oregon 77-303 gyertyát.

A fűnyírót a markolat irányába kell hátradönteni, nem tanácsos a fűnyírót az oldalára fordítani, mert kifolyhat az olaj. Amikor a fűnyírót hátrafordítja, könnyen hozzá tud férni a késhez, amely könnyen lecsavarozható.

Nem szabad beindítani a fűrészt, amíg nincs teljesen összeszerelve és leellenőrizve. Bizonyosodjon meg róla, hogy stabilan áll és helyezze a fűrészt a földre úgy, hogy a vezetővonal és a lánc ne legyenek semmilyen akadály közelében.

Mielőtt beindítja az új fűrészt, olvassa el a használati utasítást. A termék megkárosodhat, amennyiben nem követi az utasításokat. Az utasítás fontos biztonsági információkat is tartalmaz, melyeket tiszteletben kell tartani. Az indítás során a következő lépéseket kell követni:

 1. Töltse fel az üzemanyagtartályt a megfelelő keverékkel.
 2. Az áramkapcsolót tegye ON helyzetbe.
 3. Töltse fel a benzinszivattyút üzemanyaggal – addig kell nyomkodni, amíg meg nem jelenik az üzemanyag a pumpában.
 4. Húzza hátra a fojtókart.
 5. Húzza meg az indítót 5-6 alkalommal, amíg nem hallatszik a motor hangja. A motor beindul, majd azonnal kikapcsolódik. Az indító további húzgálása a motor benzinnel való túltelítettségéhez vezethet. Nem szabad 50 cm-nél jobban meghúzni az indítót és hagyni kell, hogy lassan visszahúzódjon.
 6. A motor beindítása és kikapcsolódása után a következő lépés a fojtókar elsődleges helyzetébe való visszaállítása a fogantyú előrenyomásával.
 7. Ismételje meg az indító húzását, amíg a motor el nem indul.
 8. A gázkart gyengéden meg nyomja meg, hogy a gázblokkoló kikapcsolódjon.
 9. A vágás kezdete előtt kapcsolja ki a láncféket, a fékkar önmaga felé történő húzásával.
 1. A berendezést sík és száraz felületre kell helyezni
 2. Vegye le a gyújtógyertyát a készülékről és távolítsa el a gyertyatetőt
 3. Nyissa ki a levegőnyílást és azután húzza meg az indítót 8-10 alkalommal, hogy az üzemanyagtöbblet kiürüljön a cilinderből
 4. Hagyja 20 percig levegőn a fűrészt kell hagyni, hogy az üzemanyag kipárologjon a cilinderből
 5. Szárítsa meg a gyertyát és helyezze vissza
 6. A berendezést normális módon kell beindítani a fojtókar aktiválása nékül úgy, ahogy az útmutató mutatja

Amennyiben a motor nem indul be, az áram- vagy az üzemanyaghiány okozza leggyakrabban a problémát. Ellenőrizze le, hogy az üzemanyag eljut-e a karburátorig és a cilinderig. Ellenőrizze le, hogy a gyújtógyertya dob-e szikrát. Amennyiben minden rendben van, előfordulhat, hogy a motor túlszívta magát üzemanyaggal. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, keresse fel a legközelebbi Villager szervízt.

A kétütemű motorral rendelkező Villager termékek a benzin és a kétütemű motorok számára előlátott olaj keverékére működnek. A Villager az Oregon és Villager gyártók kétütemű motorokhoz való olaját ajánlja. A benzin és olaj aránya 40:1. Ne használjon dízel üzemanyagot!

Az üzemanyagot nem ajánlott a berendezésben hagyni, mert lerakódások keletkezhetnek, amelyek károsan hatnak a motorra, a keverék pedig nem fogja megfelelően kenni a motort. Amennyiben a berendezés több, mint 30 napig lesz üzemen kívül, az üzemanyagtartályt ki kell üríteni, a berendezést pedig beindítani, és hagyni, hogy addig működjön, amíg ki nem kapcsolódik. Így teljesen kiürül a rendszer.

A levegőszűrőt 5 munkaóra után kell kitisztítani. A levegőszűrő cseréjét évenként egyszer kell elvégezni, csakúgy, mint az üzemanyagszűrő cseréjét is.

Használja az Oregon 77-324 gyújtógyertyát.

Amennyiben a motor működik, a lánc pedig nem forog, ellenőrizze le, hogy a motorfűrész első felén található kar előtt elhelyezkedő láncfék aktiválva van-e. A féket a kar hátrahúzásával lehet kikapcsolni. Amennyiben a lánc továbbra sem forog, keresse fel a legközelebbi szervízt.

A Villager a vezető és a lánc kenéséhez az Oregon gyártó lancol elnevezésű lánckenő olaját javasolja.

Nem szabad beindítani a trimmert, amíg nincs teljesen összeszerelve és átellenőrizve. 

Helyezze a trimmert a földre úgy, hogy a vágószerszám ne legyen akadály vagy más személyek közelében.

Mielőtt beindítja az új trimmert, olvassa el a használati utasítást. A termék megsérülhet, amennyiben nem követi a használati utasítást. Az utasítás fontos biztonsági információkat is tartalmaz, melyeket tiszteletben kell tartani. Az indítás során a következő lépéseket kell követni:

 1. Töltse fel az üzemanyagtartályt a megfelelő keverékkel.
 2. Helyezze a trimmer markolatán található kapcsolót ON helyzetbe.
 3. A gázkart a félgáz helyzetbe kell beállítani.
 4. Töltse fel a benzinpumpát üzemanyaggal – addig kell nyomkodni, amíg meg nem jelenik az üzemanyag a pumpában.
 5. Húzza hátra a fojtókart, aktiválja a folytót.
 6. Húzza meg az indítót 5-6 alkalommal, amíg nem hallatszik a motor hangja. A motor beindul, majd hamarosan kikapcsolódik. Az indító további húzgálása a motor benzinnel való túltelítettségéhez vezethet. Nem szabad 50 cm-nél jobban meghúzni az indítót és hagyni kell, hogy lassan visszahúzódjon.
 7. A motor beindulása és kikapcsolódása után, állítsa vissza a fojtókart az elsődleges helyzetébe, a kar előrenyomásával.
 8. Ismételje az indító húzását, ameddig be nem indul a motor.
 9. A gázkart gyengéden meg kell nyomni, hogy a gázblokkoló kikapcsolódjon.

A váltófejet rendszeresen kell kenni, hogy ne sérüljön a váltó a súrlódás következtében. A kaszálási szezonban a kenést 15 naponként kell ellenőrizni. Csavarja ki a kenőcsavart a váltófejen, és amennyiben látható a zsír, nem szükséges külön kenni a gépet, amennyiben a zsír nem látható, érdemes elvégezni a kenést. A kenésre a Villager az Oregon grafit zsírt ajánlja.

Műhely

A garancia alatt álló berendezéseket ne próbálja megjavítani, mert ily módon elveszíti a garanciát. Amennyiben a berendezésre nem érvényes a garancia, és önállóan szeretné megjavítani azt, ellenőrizze le, hogy a kefék elhasználódtak-e, az említett tünet azok közé tartozik, amelyek erre utalnak. Egyes berendezéseken a kefék könnyen kicserélhetők, a ház felnyitása nélkül, más modelleken le kell venni a tetőt és ki kell venni az elhasználódott keféket. Cserélje ki mindkét kefét olyanokra, amelyeket a gyártó előírt. Amennyiben a berendezés továbbra sem működik, küldje el a legközelebbi szervízbe a kár kivizsgálására és az esetleges javításra.

Amennyiben a csiszolóval olyan anyagokat vágott, amelyek a vágás során porolnak (tégla, cserép stb.), próbálja megtisztítani a szellőzőnyílásokat, melyek segítségével a levegő a berendezés belsejét hűti. A berendezést érdemes volna elvinni a meghatalmazott szervizbe, hogy megtisztítsák és megkenjék, mielőtt komolyabb meghibásodásokra kerül sor. Az ilyen anyagok vágására léteznek olyan sarokcsiszolók, melyeknek speciális szűrőik vannak, amelyek megakadályozzák az apró szemcsék bejutását a berendezés belházába.

A hosszabb munka után mindig ajánlott 2-3 percig üresjáratban üzemeltetni a berendezést, hogy a motor és a többi rész le tudjon hűlni.

Ellenőrizze le, hogy minden rész és csavar kellőképpen meg van-e szorítva. Ellenőrizze le, hogy a használt lemez megfelelő állapotban van-e, illetve azt, hogy sértetlen állapotban van-e, egyenes-e és jól illeszkedik-e a csapágyra. A munkadarabnak, amelyen dolgozunk, stabilan és az előírásoknak megfelelően kell álnia.

Minden berendezésünk készletében (a bőröndben) van egy kis doboz kenőzsír, amivel időnként meg kell kenni a szerszám hegyét, mielőtt beillesztenénk, függetlenül attól, hogy fúró, csavarozó vagy kalapács a szóban forgó berendezés. Ez az SDS PLUS és SDS MAX befogadófejekre is vonatkozik. Egyszerűen a szerszám hegyének 5-10 milliméterét bele kell mártani a zsírba, majd be kell illeszteni a befogadófejbe és néhányszor ki-be kell húzni, hogy a zsír egyenletesen eloszlódjon.

A porban való munka során porvédőt kell alkalmazni, mert a berendezés porral való bedugulása kárt okozhat rajta.

Minden olyan berendezést, melyen vannak fogaskerekek, időnként meg kell kenni. Egyes modelljeinken van egy felső tető, mely levehető, így megkönnyítve a mechanizmus kenését. A tető leszedése után nézze meg, hogy mennyire zsírosak a fogaskerekek és attól függően kell dönteni a kenőzsír mennyiségéről. A kenésre lítiumzsír vagy más fogaskerék-, szerkezetkenő és tengelyzsírzó anyag is használható. A két kenés közötti időszaknak a munka intenzitásával kell összhangban lennie, a gyakrabban használt berendezést gyakrabban kell ellenőrizni és kenni is. A rendesen karbantartott berendezések élettartama jelentősen meghosszabbodik. Vannak olyan berendezések, amelyeken a szerkezetet nem lehet megkenni szétszerelés nélkül. Az ilyen berendezéseket a meghatalmazott szervízbe kell vinni, ahol a szakosodott szervizelők leellenőrzik a berendezés állapotát és szükség szerint megkenik azt. Az ilyen berendezéseknél a legminőségesebb és legmegbízhatóbb szerkezetkenés kizárólag a meghatalmazott szervizekben végezhető el, függetlenül attól, hogy a berendezés rendelkezik-e fedővel

A berendezés készletében egy pár tartalék kefe is található, amelyeket az elhasználódásuk esetén ki kell cserélni. Egyes modelleken a kefék cseréje egyszerű, mert a berendezést nem kell szétszedni. Elég csak lecsavarni a tetőket a berendezés házán, kihúzni és kicserélni mindkét kefét. Azokat a modelleket, amelyeket szét kell szednünk a kefék cseréjéhez, érdemesebb szervízbe vinni, ahol az arra szakosodott személyek élvégzik a munkálatot. Ilyen esetben mindenképp vigyük magunkkal a tartalék keféket is, amelyeket a berendezéshez kaptunk, persze csak amennyiben még nem használtuk őket.

Az ilyen berendezéseknél munkaciklusok (“X”) léteznek, azaz olyan karakterisztikák, melyek értéke csökken a munka folyamán. A munkaciklust százalékban fejezik ki, 10 perces időtartamokra, az intenzív munka és a szünet idejére (pl. 30% - 3 perc intenzív munka és 7 perc szünet). Amikor a berendezésen világítani kezd a hővédelem jelzőlámpája, érdemes beiktatni egy szünetet, máskülönben a berendezés kikapcsol és nem lehet visszakapcsolni, amíg nem lesz újra munkára kész. Ez az egyik fő oka annak, hogy a berendezés kikapcsolódik munka közben, majd egy mehatározott idő múlva ismét bekapcsolódik. Amennyiben a berendezés a jelzőlámpa kikapcsolódása után sem kapcsolódik be, szervízbe kell vinni.

Amikor megpróbálom a berendezés szög alatti vágási funkcióját alkalmazni, a berendezés nem működik. Amikor anyagot vágok a felső asztal vagy a fűrészlap felett, a berendezés működésével nincs gond.

Ahhoz, hogy a berendezésen a szög alatti vágás funkcióját alkalmazzuk, a munkaasztalt fel kell emelni, hogy a fűrészlap a felső asztallal egy vonalban legyen és a bal oldalon, a lap alatt található csavarral kell rögzíteni, hogy a fűrészt kezelő személy ne kerülhessen érintkezésbe a fűrésszel. A lap felső helyzetbe való helyezése kikapcsolja vagy bekapcsolja a funkció kapcsolóját, ezért nem működik a berendezés.

A berendezés beállítása után nem tudtuk beindítani a gépet. Mire érdemes külön odafigyelni?

A munkába kezdés előtt kötelezően le kell ellenőrizni, hogy a védőberendezést helyesen szerelték-e fel, attól függően, hogy gyaluval vagy egyengetővel végzik-e a munkát. Amennyiben a védőt nem szerelték fel megfelelően, a berendezés nem működhet, mert egy olyan elektromos kapcsoló van rajta, amely ezt megakadályozza.

Nem tudom megtalálni a választ

Amennyiben nem talált megfelelő választ a kérdésére, kérjük hívja fel a Villager valamely szervízközpontját.

Top